Home › Blog

10 vakantietips voor een ontspannen en inspirerende vakantie

Je werk afsluiten, de laatste klanten bellen, koffers inpakken, nog even naar de drogist, reisroute plannen, paspoort niet vergeten, aanschuiven in de files, wegomlegging, maar dan is het eindelijk zover: bestemming bereikt! Eindelijk vakantie, tijd om te ontspannen, alles los te laten en heerlijk te genieten.

Het klinkt zo gemakkelijk, maar vind jij het ook lastig om los te komen van je werk? Heb je vaak pas aan het einde van je vakantie het gevoel dat je eindelijk aan jezelf en aan je rust toekomt? Met de volgende tips helpen we je graag op weg (ook als je thuisblijft :-), zodat je straks weer uitgerust én geïnspireerd aan de slag kunt gaan.

1. Ontspannen doe je zo

Ontspannen is niet iets wat je zomaar even doet. Jezelf ontspannen doe je stapsgewijs door steeds een stukje van de opgebouwde stress, zorgen of spanning los te laten. Dat doe je vooral bij activiteiten:

  • die je alleen doet
  • waarbij je een lage ademhaling hebt
  • waarbij je nauwelijks spierspanning hebt
  • waar je blij van wordt.

Lezen, gitaar spelen, wandelen, tuinieren, vissen of tekenen, zijn enkele voorbeelden van activiteiten waarbij zowel je geest als je lichaam tot rust komen. Geef je ademhaling daarbij extra aandacht. Adem je vooral vanuit je borst? Dan kun je onmiddelijk verlichting ervaren door meer vanuit je buik te gaan ademen.

2. Gebruik creativiteit als uitlaatklep

Lukt het niet om je dagelijkse zorgen los te laten? Geef er dan eens op creatieve wijze vorm aan. Vertrouw je gedachten toe aan het papier en schrijf zorgen van je af. Maak een schilderwerk of tekening waarbij je je laat leiden door je gevoel van dat moment. Speel met kleuren en lijnen. Of maak een kunstwerk op het strand van zand en water waarbij jouw emotie centraal staat.

Het is niet het eindresultaat dat telt. Het gaat om het proces van verwerken en loslaten en vooral om het plezier dat je eraan beleeft. Het kan een verademing zijn om te ervaren wat werken met je handen voor jou kan doen. Laat je meevoeren en verrassen. 

3. Doe dingen waar je blij van wordt

Vaak doen we dingen die we altijd doen, waar we goed in zijn of omdat we denken dat het gezond is. Dat betekent niet per definitie dat we er blij van worden. Toch is juist dat van groot belang, want door goed naar ons gevoel te luisteren en dingen te doen waar we wél blij van worden, kom je steeds meer in contact met jezelf. Het helpt je te ontdekken wie jij werkelijk bent en wat jouw passie is.

Sta eens bewust stil bij de activiteiten die jij onderneemt. Word je er echt blij van of doe je mee met de rest? Zorg ervoor dat je voldoende aan jezelf toekomt en maak ruimte voor dingen die jij leuk vindt. Dat betekent dat je soms nee zegt tegen een gezamenlijke activiteit zonder dat je jezelf schuldig voelt. En dan hebben we het niet over het doen van de afwas op de camping!

4. Accepteer alles wat er is

Soms gaan de dingen op vakantie anders dan je zou willen. Het lukt je niet om los te komen van je werk en van de gedachten die door je hoofd spoken. Je bent langer onderweg dan gehoopt. Het hotel is minder mooi dan verwacht. We hebben vaak hoge verwachtingen van onze vakantie en vinden het lastig om teleurstellingen te accepteren. Je zult echter zien dat wanneer je omschakelt naar de acceptatiemodus en al je gedachten en tegenvallers er gewoon mogen zijn, je de dingen veel gemakkelijker los kunt laten. Probeer het eens.

5. Doe eens gek

Vakantie is een uitstekende gelegenheid om uit je comfortzone te stappen. Doe eens iets wat je nooit eerder deed, of niet durfde. Zwemmen in de rivier bij volle maan, van een rotsblok in het water springen, een wandeling bij zonsopkomst, je angsten overwinnen in een grot, een flinke berg beklimmen.

Laat alle beperkingen die je jezelf oplegt los en bekijk de wereld weer eens door de ogen van een kind. Doe wat je diep van binnen altijd al eens hebt willen doen. Ervaar hoe het voelt om het bloed door je aderen te laten stromen, jezelf te overwinnen en je eigen grenzen te verleggen. Het helpt je ongetwijfeld om straks in je werk oude patronen te doorbreken.

6. Zorg voor voldoende beweging

We weten het allemaal: bewegen is gezond. Dat betekent niet dat je meteen fanatiek moet gaan sporten. Een relaxte wandeling of fietstocht, een duik in het zwembad of een spontaan getrokken sprintje tellen allemaal mee. Loop eens naar de bakker en laat de auto wat vaker staan. Enkele rek- en strekoefeningen in de ochtend geven je onmiddelijk een ander vakantiegevoel.

7. Laat je inspireren

Mooie muziek, een vernieuwend boek, een bezoek aan een museum of kunstatelier, een gesprek met iemand uit een andere cultuur of ander vakgebied, een creatieve bezigheid, de natuur. Er zijn legio mogelijkheden om jezelf te laten inspireren. Wat inspireert jou? Wat geeft jou een andere kijk op dingen? Ga eens op zoek, want door je voor nieuwe dingen en anderen visies open te stellen, ga je straks ook anders naar jezelf en je werk kijken. Wie weet, kom je tot nieuwe inzichten die tot meer persoonlijk geluk leiden.

8. Doe iets leuks voor een ander

Neem een ander mee in jouw vakantiegevoel en doe iets aardigs voor een ander. Iets waar je zelf ook blij van wordt en wat jou plezier geeft. Het maakt niet uit wat het is. Laat je van binnenuit inspireren en deel wat jij graag wilt delen. Van een aardig woord tot een plek aan jouw kampvuur. Zit het je op een bepaald moment even tegen? Van geven word je zelf ook weer blij. En iets onverwachts ontvangen is voor de ander natuurlijk ook altijd leuk.

9. Zorg voor voldoende rust

Vakantie vieren is genieten van lange zomerse dagen. Het is heerlijk om zo lang mogelijk buiten te zijn en de prachtige sterrenhemel te bewonderen. Maar voor je het weet gaan die nachtelijke uren ten koste van een goede nachtrust en juist die is zo belangrijk om straks weer uitgerust aan het werk te gaan. Lukt het je niet om ’s nachts voldoende te slapen? Geef dan overdag toe aan je vermoeidheid en doe een middagdutje in een hangmat of luie stoel. Luister naar je lichaam en pas je tempo aan. Voldoende rust is essentieel om je batterij echt op te laden.

10. Geniet van kleine en grote dingen

Geniet van de vrijheid van even niets te hoeven, van de natuur in je achtertuin of in de bergen, van een heerlijk glas wijn of een met zorg bereide maaltijd, van het alleen zijn en het samen zijn, van twee blote voeten in het gras, van alles wat er op je pad komt, gevraagd en ongevraagd. Geniet van de allerkleinste en de meest grote wonderlijke dingen. Schoonheid is overal als je het wilt zien. Hiervan genieten zorgt ervoor dat je straks weer heerlijk opgeladen aan de slag kunt gaan.

Hopelijk helpen deze tips je om van jouw 2016 zomervakantie een hele fijne en ontspannen vakantie te maken. Geniet ervan! 

Gratis E-Book

Aanbevelingsgedrag stimuleren? Download gratis ons inspiratie E-Book over Promoter Activatie

Waardevol Ondernemen B.V.
info@waardevol-ondernemen.nl
T: 0852103909
Postadres
Postbus 71
5740 AB Beek en Donk
KvK: 62779583
BTW: 1172.06.003.B.01
Algemene Voorwaarden