Home › Blog

Pak de controle over jouw agenda!

10-tips: de basis van jouw succes..

Rust en ruimte in je hoofd en je leven volledig onder controle! Jij bepaalt wat je doet en niet de omgeving! Eigen baas over je agenda zijn. Klinkt aantrekkelijk, nietwaar?

Graag delen wij 10-tips waarmee je de controle over jouw agenda, jouw leven terugkrijgt! Als je deze tips begint toe te passen zul je zien dat alles steeds makkelijker gaat lopen. Je voedt jezelf steeds op een positieve manier, waardoor je steeds gemakkelijker gaat focussen op zaken die voor jouw waardevol zijn.

Tips om je agenda onder controle te krijgen zijn vaak geen overbodige luxe. We worden immers dagelijks overspoeld door prikkels van buitenaf, zoals tv, e-mail, social media en de mensen om ons heen. Deze prikkels bepalen voor een groot deel ons leven. We worden letterlijk ‘geleefd’ door alles om ons heen. Denk aan je klanten, je gezin, je hele omgeving en de noodzaak om je bankrekening op peil te houden.

Dat laatste punt, geld verdienen, leidt vaak tot ongezonde overtuigingen. Het idee, bijvoorbeeld, dat je alleen door nóg harder te werken je inkomsten kunt vergroten. Je bent dan zo druk met overleven dat je geen andere opties ziet. Jammer, want betere opties zijn er bijna altijd! 

TIP 1.  BEWUSTWORDING

Elke verandering in je leven begint bij bewustwording. Constateer je regelmatig dat je te weinig tijd hebt voor jezelf, of dingen doet die je eigenlijk niet leuk vindt? Als je je daar bewust van bent, heb je nu de keus om daar verandering in aan te brengen. Om je leven terug te claimen! Om je agenda anders te gaan beheren en te gaan doen wat jij echt belangrijk vindt.

TIP 2.  MAAK PROJECTENLIJST

Maak een projectenlijst van alle dingen die je momenteel onderhanden hebt of gepland hebt om te doen. Bepaal hoe belangrijk en hoe urgent iedere taak is. Taken die voor jouw en je bedrijf belangrijk zijn, maar niet urgent, blijven vaak liggen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe strategie bepalen, een website bouwen of blogs schrijven. Het is van groot belang om juist die taken in te plannen in je agenda. Als je dit niet doet dan zullen urgente taken die tijd en aandacht wegnemen en komen belangrijke taken nooit van de grond. Dit mag niet gebeuren, omdat het succes van jouw bedrijf met name bepaald wordt door het goed implementeren van jouw belangrijke taken!

TIP 3.  AGENDA BEHEER

  • Plan maximaal 70% van je tijd voor klantafspraken, telco’s en andere werkzaamheden. De rest houd je vrij om aan je EIGEN bedrijf te werken.
  • Belangrijke taken plan je in. Begin in de ochtend met het werken aan deze belangrijke taken en laat je niet afleiden. Je hebt dan de grootste kans dat jouw belangrijke taak ook echt afgewerkt wordt. Dit geeft een goed gevoel voor de rest van de dag.  
  • Plan 2x per dag een moment om je e-mails te checken en mensen (terug) te bellen. Rond de lunchtijd en eind van de middag zijn de beste momenten.
  • Als je een klantafspraak hebt en je weet dat daar werk uit voorkomt, plan de follow-up werkzaamheden dan direct aansluitend. Als je het werk een week laat liggen kost het veel extra tijd om er weer in te komen. Werk zaken af als de materie nog vers in je geheugen zit!
  • Plan structureel tijd voor jezelf waarin je even ‘niets’ doet. Zie ook punt 7.

TIP 4.  WEG TIJDVERSPILLERS

Veel mensen zijn bijna continue online. Ze reageren snel op ieder appje of mailtje wat binnenkomt. De keerzijde is dat ze nauwelijks diepte in hun eigen gedachten en werkzaamheden krijgen, omdat ze continue afgeleid worden. Uit je concentratie gehaald worden is funest! Het kost veel tijd om weer in de juiste flow te komen. Plan daarom 2 vaste momenten per dag voor social media of het surfen op internet. Dit levert je veel mee (tijd) op dan je denkt! Multi-tasken is een mythe, het bestaat niet.

Selecteer je klanten. Ja, je leest het goed! Durf kritisch te zijn ten aanzien van je klanten. Neem afscheid van klanten die niet bij je passen. Let daar ook op bij de aanname van nieuwe klanten. Als het niet goed voelt, zet de relatie dan niet door. Opdrachten waar je later een hoop gedoe mee hebt, kunnen enorme energielekken en tijdverspillers zijn.

TIP 5.  SLIMME UITVOERING

Als je eenmaal aan een taak begint, zorg dan voor zo min mogelijk afleiding. Focus 100% op je taak. Zet dus ook je telefoon uit. Klanten vinden het meestal heel normaal dat ze niet direct teruggebeld worden. Als je een business hebt waarin wel snel gereageerd moet worden op binnenkomende vragen, denk er dan aan om deze werkzaamheden uit te besteden. 

Combineer acties zoveel mogelijk. Als je bijvoorbeeld een event organiseert, zorg dan ook voor een goede fotograaf en cameraman. Je hebt dan direct mooie plaatjes en video’s om te delen. Of om direct een mooie online training van te maken. Je kunt events ook direct live streamen via Facebook of Periscoop. Kortom, combineer altijd zoveel mogelijk acties met elkaar. Dit maakt je enorm veel effectiever.

TIP 6.  NIET UITSTELLEN

Doe de dingen die je jezelf hebt voorgenomen. Zaken waarvan je weet dat ze belangrijk zijn voor jou en voor jouw business. Een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak met een klant!

Plan je werkzaamheden in kleine praktische stappen. Dit helpt om ze uit te voeren en sneller succes te ervaren. Geef jezelf een bepaalde termijn voor het afmaken van een taak. Voor meer info lees het blog 5P-STAPPENPLAN voor het overwinnen van uitstelgedrag.

TIP 7.  PLAN IK-TIJD

Onze productiviteit en creativiteit is evenredig aan ons vermogen om te relaxen. Neem regelmatig afstand en luister naar jezelf. Je voelt dan of je met je bedrijf op het goede pad zit. Of je datgene doet wat je graag wilt doen. Nieuwe inzichten en ideeën komen naar je toe juist op die momenten dat je alles even los durft te laten.

Projecteer waar je naartoe wilt, wat je wilt bereiken of groter wilt maken. Zie het gewenste plaatje voor je, liefst in geuren en kleuren. Na het in beeld brengen, zal je hoofd vervolgens op een speelse wijze getriggerd worden over de aanpak. Welke concrete stappen ga ik zetten om dit te bereiken?

TIP 8.  BEN AUTHENTIEK

Ken jezelf en ben jezelf. Wat is jouw passie? Jouw bijdrage aan het grotere geheel? Je ondernemersprofiel, je sterktes en valkuilen? Als je werkt vanuit je eigen kracht dan vallen dingen op zijn plaats. Het maakt het leven gemakkelijker en fijner. Jij doet immers datgene waar je blij van wordt. Keuzes maken is gemakkelijk en werken voelt niet als werken. Anderen zijn blij met wat jij doet en je krijgt waardering. Er is sprake van een emotionele verbinding met jouw doelgroep. Communiceren en relaties opbouwen en onderhouden is leuk en gaat vanzelf als je vanuit passie praat!

TIP 9.  SLIM BUSINESS MODEL

Het is lastig als je telkens moet knokken voor voldoende inkomsten. Stap af van het uurtje-factuurtje idee en denk in de waarde die je levert. Welke waarde lever ik met mijn product voor mijn klanten? Wat hebben ze er echt aan en wat zou een faire prijs zijn?

Creëer producten die opschaalbaar zijn. Bijvoorbeeld groepstrainingen, of de online verkoop van producten. Deze kun je groter maken zonder dat dit veel extra kosten of inspanningen met zich meebrengt.

Inkomsten die een doorlopend karakter hebben, zonder dat jij daar veel voor hoeft te doen, zijn helemaal top. Denk aan abonnementen om toegang te blijven houden tot een online kennisplatform. Of abonnementen voor toegang tot software of telefonie.

TIP 10.  GEOLIEDE MACHINE

Werk in vaste processen en automatiseer zoveel mogelijk. Een standaard offerte opmaken mag niet langer dan een half uur duren. Kleine tijdswinsten op zaken die telkens terugkomen, zoals offertes en facturatie zorgen op termijn voor grote besparingen. Ga niet telkens het wiel opnieuw uitvinden. Zorg voor standaard presentaties en templates. Probeer zoveel mogelijk zaken die niet-core zijn te laten doen door anderen. Besteed ze uit of doe dingen in ruil voor elkaar. Dit helpt je om focus te houden op hetgeen waar jij goed in bent.

Baas over je eigen leven!

Volg de stappen en je zult ervaren dat je baas wordt over je eigen agenda! Controle over jouw agenda, ligt aan de basis van jouw succes. Vind je het ondanks dit stappenplan toch lastig om zaken goed van de grond te krijgen? Om ruimte te creëren en je agenda terug te pakken? Om te bepalen wat jouw belangrijkste projecten en prioriteiten op dit moment zijn?

Dan is het handig om wat extra hulp te hebben. Je bent van harte welkom op onze training MKB Groeiversneller (klik voor data). Je ontvangt dan in 1-dag alle tools en informatie om snel grote stappen te maken op weg naar jouw zakelijk succes. Je krijgt ook een uitgebreid werkboek en wordt onderdeel van onze community.

Geef zelf vorm aan je leven!  Veel succes met het verwezenlijken van jouw doelen. 

Reacties

Gratis E-Book

Aanbevelingsgedrag stimuleren? Download gratis ons inspiratie E-Book over Promoter Activatie

Waardevol Ondernemen B.V.
info@waardevol-ondernemen.nl
T: 0852103909
Postadres
Postbus 71
5740 AB Beek en Donk
KvK: 62779583
BTW: 1172.06.003.B.01
Algemene Voorwaarden